Elektrostatik Deşarjı (ESD) Azaltma

Elektrostatik deşarj (ESD), cihaz içine deşarj olması durumunda elektronik cihazlarda hasara neden olabilir. Statik elektrik, bir malzeme yüzeyinde aşırı elektron birikmesinin neden olduğu elektrik yüküdür. Az miktarda ESD bile devrede hasara neden olabilir; bu nedenle elektronik cihazlarla çalışırken, elektronik cihazlarınızı ESD hasarına karşı korumaya yardımcı önlemler alın.

Kablolardan adaptör istasyonlarına herhangi bir şeyi takmak için harici bir giriş noktası içeren tüm elektronik cihazlar, ESD’ye maruz kalabilir. Cep telefonunuz gibi yanınızda taşıdığınız cihazlarda da benzer şekilde ESD oluşabilir çünkü vücudunuzda birikmiş olabilecek statik elektrik, cihaza otomatik olarak aktarılır. Ardından cihaz, bir adaptör istasyonu gibi başka bir cihaza bağlandığında, ESD deşarjı gerçekleşir.

Ortamda statik elektrik oluşmasına karşı katkı sağlayabilecek koşullar aşağıdakileri kapsamaktadır:

  • Düşük nispi nem.
  • Malzeme türü. (Şarj toplayan malzeme türü. Örneğin pamuk gibi doğal liflere karşın sentetikler, statik oluşmasına daha açıktır.)
  • Elektronik cihazlara dokunma, takma veya çıkarma hızı.
  • Statik elektriği deşarj etmek için daima önlem olmanız gerekirken, ESD’yi fark ettiğiniz bir ortamdaysanız, elektronik ekipmanınızı ESD’ye karşı korumak için ek önlemler almak isteyebilirsiniz.

ESD’nin oluşmasını azaltmak için aşağıdaki kuralları uygulayın:

  • Bir elektronik cihaza dokunmadan veya bir cihazı diğerine bağlamadan önce kendinizden ve elektronik cihazlarınızdan biriken statik elektriği mutlaka deşarj edin. Livescribe, smartpen’i bilgisayarınıza takmadan, smartpen’i yuvaya yerleştirmeden veya başka bir cihaza takmadan önce bu tedbiri almanızı önermektedir.

    • Mobil cihazı tutarken, aynı anda topraklı bir metal yüzeye dokunarak kendinizi topraklayın. Örneğin bilgisayarınızın bir metal gövdesi bulunuyorsa ve standart üç çatallı bir topraklı prize takılmışsa, gövdeye dokunduğunuzda ESD vücudunuza deşarj olabilir.
    • Bulunduğunuz ortamdaki nispi nemi arttırın.
    • Topraklama levhaları gibi ESD’ye özgü koruyucu öğeler takın.