Statik elektrik; birbiri ile aynı veya farklı iki maddenin etkileşimde bulunması sonucunda oluşmaktadır. Bu etkileşim; sürtünme, temas ya da ayrılma ile meydana gelir. Etkileşim sonrası pozitif ve negatif elektronlar serbest kaldığından pozitif ve negatif işaretler yer değiştirir. Cisimler ya da insanlar statik elektrik ile yüklenebilirler.

Bu statik elektriğin sebep olabileceği zararları engellemek için kullanılan malzemelere antistatik malzemeler denmektedir. Bu malzemelerin oluşabilecek tehlikeleri önleyebiliyor olması için ise statik yük kaynağı olmamalıdır. Aynı şekilde tam iletken de olmamalıdır.

Statik elektrik; elektronik aletlerin bozulmalarına ya da büyük patlamalara sebep olabilir. Bir elektronik aletin imalat edilmesinden çalıştırılmasına kadar yer alan tüm süreçte antistatik malzeme kullanımı gerçekleşmelidir. Antistatik malzeme satın almadan önce; mutlaka antistatik ölçü aletine sahip olmanızı öneririm. Böylece satın aldığınız malzemenin hangi direnç aralıklarında bulunduğundan daha emin olursunuz.

Antistatik Malzeme Çeşitleri

Pembe ambalaj köpükleri

Antistatik önlükler

Antistatik bileklikler

Antistatik yer kaplamaları

Antistatik kimyasallar

Poşetler

Masa örtüleri

Antistatik ayakkabılar

Antistatik malzemeler arasında giyilebilir olanlarının elektronik malzeme üretiminde çalışanların mutlaka edinmesi gerekir. Gene aynı şekilde yeraltı madenciliği için de kullanımı büyük önem taşımaktadır. Yukarıda saydığımız gibi; antistatik bileklikler, antistatik önlükler, antistatik ayakkabılar bu malzemelerin giyilebilir olanları arasında yer alır.

Bu kullanım alanları dışında; günlük yaşamda da antistatik ürünler tercih edilmektedir. Statik elektrik etkileşim sonucunda olmaksızın strese bağlıda artış gösterebilmektedir. Çok stresli olduğunuz bir günde vücudunuzdaki statik elektrik yükü artar. Bunu önlemek için giyilebilir antistatik malzemeleri tercih edebilirsiniz. Gün içerisinde belirli zaman aralıklarında bu ürünleri vücudunuza takarak; statik elektrik yükünü vücut dışına atabilirsiniz.

Aynı zamanda statik elektrik doğada da bulunan; sonucunda da yıldırıma sebep olan elektrik yüküdür. Gene parlayıcı sıvılar için de büyük tehlike oluşturmaktadır. Parlayıcı sıvılar için tehlike oluşturmasını engellemede ise toprak zinciri kullanılır.